maanantai 23. lokakuuta 2017

Laura Räty - kunnon sotekokoomuslainen





Jokainen ihminen on laulun arvoinen, sanoitti Veikko Lavi aikoinaan. Näin varmasti, mutta eräät lähinnä pilkkalaulun. Laura Räty on esimerkki hyvinvoivasta eliitin edustajasta, jolla moraali ja etiikka mittautuu opportunistisesti sen mukaan, mitä siitä tulee tilille, mitä muuta etua tai asemaa se tuo. Tällaiset henkilöt tekevät kaiken mahdollisen ja mahdottomankin saadakseen haluamansa tai tarkoitusperänsä, joka aina on itselle ja omalle laumalle hyödyllinen. Jos nämä ovat poliitikoita, ovat nämä useimmiten kokoomuslaisia, keskustalaisia tai demareita. Laura Räty valittiin aikoinaan Kokoomuksen runnomana Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi ohi pätevämmän. Hän oli sopivampi. Siinä hommassa hän tylytti aikansa alaisiaan, kunnes sai mielenkiintoisempia uranäkymiä. Hän pääsi Stubbin hallitukseen sosiaali- ja terveysministeriksi. Virkavapaalla häntä tuurasi kansanedustajuuden jättänyt Lasse Männistö, joka sittemmin siirtyi Mehiläiseen ”terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi” eli käytännössä ohjaamaan yhteiskunnan varoja Mehiläiselle. Laura potkaisi kaverinsa pois paikaltaan palatessaan hetkeksi vielä apulaiskaupunginjohtajaksi.

Lasse Männistö taas oli 2014 valmis jättäytymään kansanedustajan tehtävistä, jotta varaedustaja Rädylle saataisiin kansan mandaatti ministerinä. Tästä nousi kohu, joten harmillisesti jouduttiin vähän peruuttamaan. Ministerin paikka järjestyi kuitenkin sopivasti muutenkin, säätämään Suomea lääkärifirmojen toimia väljemmin. Lassen isä, Jukka Männistö, valittiin epäpätevimpänä Kevan johtoon, kun edeltäjä Merja Ailus (nyk. Kasoi) sekoitti omat ja työpaikkansa etuudet ja joutui lähtemään, kuitaten 300.000 euron erorahan. Sittemmin tämä sai syytteen törkeästä petoksesta, perusteettomasti nostetuista lapsilisistä. Asianomistajana Norjan valtio. Laura Räty ehti Kevan hallituksen puheenjohtajana siis vielä järjestämään kaverinsa isän Kevan johtajaksi. Vielä ennen lähtöään ministeriksi hän joutui selittelemään parhain päin edellisen puheenjohtajan ja puoluekaverinsa, kansanedustaja Sampsa Katajan, Ailuksen kanssa tekemiä sopimuksia ja hmm, johtajalle sopivia järjestelyjä.

Lyhyen ministeriytensä jälkeen Laura Räty siirtyi takaisin Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi, jossa toimessa hän tuli olleeksi yhteensä viisi vuotta. Hän ehti hyvin hankkimaan haltuunsa sekä kunnallisen puolen sosiaali- ja terveysalan ja julkisten hankintapäätösten kaikki mutkat, kaarteet, suorat, ylä- ja alamäet. Ja ministerinä ollessaan maan hallitustason vastaavat tiedot ja taidot. ”Kun tulin, minulle annettiin tehtäväksi yhdistää sosiaali- ja terveystoimi. Se työ on nyt tehty”, totesi Räty siirtyessään Terveystaloon johtajaksi vastuualueenaan valtakunnalliset palvelut julkiselle sektorille. Näin se käy.

Ja hyvin Laura Räty on asiantuntemuksensa pannut töihin Terveystalossa. Hän ei totta tosiaan ole piilotellut kynttiläänsä vakan alla. Hän antoi vastikään ohjeet Pohjois-Savon maakunnassa Terveystalon lääkäreille, että nämä lähettävät potilaitaan ympäri maakuntaa Varkauteen leikattavaksi. Varkaus taas ulkoisti vuosi sitten oman kiireettömän leikkaustoimintansa Terveystalolle. Kyse on Laura Rädyn ohjeiden mukaan ”potilaan valinnanvapaudesta”, jota vapautta tosin käyttää Terveystalon lääkäri ohjatessaan potilaan yksityiselle eli oman firmansa yksikölle. Lääkäri kirjoittaa lähetteeseen: ”Potilas haluaa hoitoon Varkauden sairaalaan valinnanvapauden perusteella.” Kyse onkin yksityisen lääkäriketjun valinnanvapaudesta ottaa omansa verovaroin hoidettavista kiireettömistä leikkaushoidoista. Lähettävä kunta maksaa laskun Terveystalolle. Kaikki tapahtuu lain kirjaimen mukaan. Mielenkiintoista on, että tilat tälle Terveystalon välistävetoon tarjoaa Varkauden sairaala. Mutta jos tuosta kiireettömästä leikkauksesta tuleekin kiireellinen eli tulee komplikaatioita, joudutaan potilas lähettämään hoidettavaksi tunnin matkan päähän Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Yhteiskunnan piikkiin. Se ei Terveystaloa enää kosketa. Sen sopimuksissa ei ole ehtoa, että Terveystalo joutuisi itse maksamaan aiheutuneista lisäkuluista. Näin se käy.  Vapaa kilpailu verorahoilla.

Kokoomuslaiset ovat kaupanneet sote-uudistusta iskulauseella "Raha seuraa potilasta”. Niinpä seuraa - ”verorahat seuraavat potilaan mukana lääkäriketjulle”. Kokoomuslainen sotemaali onkin, että Lääkäritalo ja muut kansainväliset verokeplotteluketjut rahastavat ”asiakasseteleillä” verovarat itselleen. Ja välttävät ”laillisilla” konsernilainoilla omaa verovelvollisuuttaan. Kokoomuslaiset poliitikot saavat palkkansa veronmaksajilta ja vastapalvelukseksi he kynsin ja hampain yrittävät saada yksityisille lääkäriketkuil, eikun siis -ketjuille helpot ja varmat verorahamarkkinat. Kehtaavatkin. Muistaakseni yksikään kokoomuslainen ei juuri huutanut karenssilakia tai paheksunut Laura Rädyn hyppäämistä Terveystaloon tai Lasse Männistön Pörriäiseen.

Tosin nyt terveydenhuoltolakia oltaneen muuttamassa niin, että nukutusta vaativissa leikkauksissa on sairaalassa oltava ympärivuorokautinen yhteispäivystys, mikä ei yksityisiä juuri kiinnosta. Ja niinpä sisäministeri Paula Risikko, kok, on ollut huolissaan pienten sairaaloiden ja nimenomaan yksityissairaaloiden mahdollisuuksista leikata potilaita jatkossa. Ja niinpä kokoomus ja keskusta ovat kinanneet siitä, miten asiakasseteleitä tullaan tarjoamaan erikoissairaanhoidossa. Että kuinka paljon kokoomuksen silmäterä, yksityiset lääkärifirmat voivat leikkauksia yhteiskunnan piikkiin tehdä.

Iltasanomat yritti saada Laura Rätyä kommentoimaan tätä, mutta hän ei ollut halukas, kumma kyllä, vaikka julkisten palveluiden liiketoimintajohtaja onkin. Hän käski kysymään Terveystalon johtavalta ylilääkäriltä. Hän tietysti puolusti järjestelyä ja paheksui ”vapaan kilpailun” rajoittamista ja että uuden terveydenhuoltolain mahdollisesta vaatimuksesta yöpäivystykseen ei hyödy kukaan.

Kippis vaan Terveystalolle, se on saanut soteuudistuksen jo käyntiin omassa firmassaan. Terveystalolla varmasti kippistellään soteasiantuntija Laura Rädylle. Ja lähetetään kukkia urheille näiden asioiden ajajille Paula Risikolle ja Petteri Orpolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti