sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Ilmastoahdistus I

(Facebookissa 3.5. julkaistu)

Nuoret kokevat nykyisin ilmastoahdistusta. Se näkyy elämäntapamuutoksina, protesteina ja jopa psykologien lisätyöllistymisenä. Kuulemma ahdistus on lähes jatkuvaa. No, elämään kuuluu kiinteästi ahdistus. Ihan vaikka vain pelkkä eksistenssiahdistus.

Minua ahdistaa se, että tällä ahdistuksella jotkut rahastavat. Vaikka esim. ne tutkijat, jotka mainitsevat hakemuksissaan ilmastonmuutos. Saavat hyvät tuet skeptisempien tutkijoiden jäädessä nuolemaan näppejään. Ja tuulivoimayhtiöt rahastavat pidäkkeettömästi. Vuonna 2017 viiden suurimman suorien yritystukien saalistajiin mahtui neljä tuulivoimarahastajaa. Nämä pilaavat maisemat ja tuhansien tuulivoimapuistojen läheisyydessä asujien elämisen. Mutta hei, maailma pelastuu. Nämä tuulivoimarahastajat nettosivat veronmaksajien rahaa yhteensä 133 miljoonaa. Suoraan tilille maksettavaa rahaa. Mielenkiintoista, että mukana on myös yksi Suomen suurimmista yksittäisistä saastuttajista ja merten likaajista, Viking Line, 26 miljoonaa.

Tuuliwatti 57.000.000
Taalerin tuulirahastot 36.000.000
WPD:n tuulivoimalat 20.000.000
Allianz Capital Partners tuulivoimalat 20.000.000

Nämä tuulivoimayrityssossut siis vain vuonna 2017.

Minua ahdistaa myös historiattomuus. Se, että ei muisteta ollenkaan sitä, että ilmasto on muuttunut kautta historian. Viilennyt ja lämmennyt, koko nykyisen holoseenin ajan. Keskiajalla oli lämpökausi. Sitten viileni ja 1600-luvulla Lontoossa Thames-joen jäällä pidettiin markkinoita. Joki jäätyi talvisin pitkiksi ajoiksi. Ja sitten lämpeni. Hiilidioksidin määrä alkoi kasvaa vasta teollisen ajan alussa 1800-luvulla. Nyt se on korkeammalla kuin koskaan sivilisaatiomme aikana. Mutta ilmasto ei ole lämmennyt noin 18 vuoteen. Nykyisin ilman hiilidioksiditaso on joku 0,04 %. Joskus miljoonia vuosia sitten se oli paljon suurempi. Satoja miljoonia vuosia sitten kymmenkertainen ja niinpä kasvillisuus alkoi rehottaa ja hapen määrä lisääntyä. Ja siksipä mekin olemme täällä nyt ilmastoahdistumassa. Ilman sitä emme olisi.

Minua ahdistaa sekin, että aspergerin syndroomaista 16-vuotiasta tyttöä käytetään hyväksi. Ja ilmeisesti hyväksikäyttäjät ovat hänen vanhempiaan ja We Don’t Have Time -säätiö. Jotkut pitävät Gretaa jo Messiaana. Hänen vanhempansa ovat julkaisseet kirjan, jossa peräti väitetään Gretan "näkevän paljailla silmillään ilman hiilidioksidin". Tulee mieleen "Taivas on totta" -kirja, jolla 4-vuotiaan Colton Burbon "taivaassa käymisestä ja Jeesuksen sylissä istumisesta" tämän isä rahasti kirjoittamalla noista poikansa fantasioista kirjan.

En kyllä yhtään pane pahakseni, jos elämäntapamuutoksia tulee sikäli jos ne koskevat tuhlausta ja roskaamista. Viime vappuna ei ilmeisesti Kaivarin wappujuhlijoita ei ympäristöahdistanut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti