tiistai 5. maaliskuuta 2019

Casper, Jesper ja Joonatan




Kasper, Jesper ja Joonatan. Nykyajan iloisista rosvoista toiset, ainakin Casperit, nauravat matkalla pankkiin - töihinsä.

Casper von (lausutaan: ffun) Koskull, Nordean pääjohtaja, kertoi maanantain A-studiossa, että hän ”suhtautuu vakavasti ja nöyrästi” rahanpesuun ja että heillä Nordeassa 1500 työntekijää käy läpi rahanpesuasioita. Että ihan oikein puoli miljardia ovat käyttäneet 3 – 4 vuoden aikana siihen, että "voisivat nostaa tasoa". Lähes vakuuttavasti hän näin lausui. Pitkään jo valehtelemaan tottunut osaa hallita ilmeet aika hyvin. Tosin tämä housut nilkoissa kiinni jääminen oli sen verran yllättävä, että Casperin mikroilmeenhallinta ei ihan nyt pysynyt perässä. Casperin oli aivan pakko tulla TV-kameran eteen ja lopettaa haastatteluhiljaisuus, jota oli jatkunut tässä keisissä jo yli kuukauden. MOT ei saanut pyytämäänsä haastattelua. Von Koskullilla lienee ollut kiireitä ansaitakseen 1,3 miljoonan euron peruspalkkansa.

Kyllä Casper varmasti totta puhui - sikäli, että pankeissaan, kun tavan tallaaja menee viemään tililleen vaikka tonnin, joutuu tekemään selkoa, mistä raha on peräisin, mitä uskontoa tunnustaa ja tunteeko sattumoisin Putinin kavereita ja mitä wc-paperia suosii, niin tottahan näitä hiekkaa pankkisaleihin tuovia asiakkaita syynääviä pankkivirkailijoita varmasti on ainakin se 1500. Mutta näiden oletettu palkkasumma / vuosi tekee neljässä vuodessa vain pienen loven puoleen miljardiin. Mitähän niillä lopuilla on tehty? Tietty, jos koko Nordean henkilökunta on käynyt Bahamasaarilla ja Neitsytsaarilla tutkimassa ilmastoa, niin kyllähän sillä jo jotain kuittaa.

Tavari siis tuodessaan pikkusumman rahaa pankin tiskille kuulustellaan. Mutta kun filippiiniläisen kotirouvan "johtama" firma tuo miljardin ja toisenkin Casperin pankkiin, on se sitten ihan normi liiketoimintaa, eikä rahojen alkuperästä tarvitse mitään kysellä.

Casper väitti, että kyseessä on "globaali" kysymys. Että täytyy saada enemmän tietojenvaihtoa muiden pankkien ja viranomaisten välillä. Niin se käy. Vastuun siirtäminen muille. Tai oman syntitaakan keventäminen. Että kun ne muutkin. Näinhän Björn Wahlroos, Nordean hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja, selitteli v. 2016, kun pankki jäi kiinni satojen postiloodafirmojen perustamisesta asiakkailleen verokeidassaarille. Tuolloin muuten Luxemburgin sivukonttorin pomo kertoi MOT:lle, että "että ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon". Eli siis tästä eteenpäin kyllä. Aivan niin. Nyt on selvää, että ainakin vielä 2017 Nordea auliisti palveli miljoona-asiakkaitaan, vaikka rahat olivat tyyten hämäriä ja niiden pankkiin tuojat olivat ne hankkineita rosmoja.

Mutta ei alkuperällä ole mitään väliä, kun miljoonaprovikat ja korot on poimittavissa. Tällaiset parantavat kummasti asiakaspalvelualttiutta. Satasten tai jonkun tonnin tuojat eivät tuota mitään muuta kuin kuraa lattioille.

Ruotsin finanssivalvonta totesi v. 2016, että Nordealla ei oikein kyetä valvomaan rahanpesua. Finanssivalvonta oli antanut Nordealle kaksi varoitusta ja v. 2015 yli viiden miljoonan euron rangaistusmaksun. Mutta väliäkö hällä. Jos miljoonat ovat houkuttelevasti tarjolla, on ne ihan pakko poimia. Voidaan sitten jälkeenpäin sanoa, vaikka kuten Casper A-studiossa: ”Olemme aliarvioineet asian monimutkaisuuden”.

Ja vielä Luxemburgin sivukonttorin konttorijohtaja Thorben Sandersin lausuntoja v. 2016: ”Vuoden 2009 lopussa päätimme, että pankkiamme ei voi enää käyttää veronkiertoon”, ja jatkaa. ”Haluamme auttaa asiakkaitamme maksamaan veronsa”.

Danske bank, joka myös on kärähtänyt, on tehnyt viron konttorinsa toiminnasta selvityksen. Sen kautta on kulkenut pimeää rahaa 200 miljardin euron edestä. Neljä kertaa Suomen valtion budjetti. Danske bank on siis se, joka nykyisin omistaa entisen Postipankin. Kas, Nalle Wahroos oli muuten myyjänä kun kauppa v. 2006 tehtiin. Tosin pankin nimi oli silloin Sampo. Nalle kuittasi neljä miljardia euroa. Sittemmin pankki on syyttänyt omia rahanpesuhommeleitaan Sampo-pankkia. Että ne tuli sen mukana… Tämä yhtenä esimerkkinä siitä, miten käy, kun kansallisomaisuutta myydään ja yksityistetään. Enemmän tai vähemmän hullusti tai hämärästi on käynyt suunnilleen kaikkien entisten valtion yhdiöiden kanssa yksityistämisen jälkeen. Ai niin, mutta yksityinenhän on paljon tehokkaampaa. Eikä haise sosialismi!

Casper voi joutua jättämään paikkansa Nordeassa, mutta ei haittaa. Hän on jo miljoonansa kuitannut kuten Nallekin. Ja lopuksi siteeraammekin vielä Nordean johtokunnan nyt kummasti jättävää Nallea, Wahlroosia:

"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä. Yritys on yhden asian liike. Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."

Juuri näin.

Ja vielä loppukevennys. Kirkkohuumoria: Talousrikollinen antaa vakavan moitteen papille, joka vihkii toisiaan rakastavia ihmisiä avioliittoon. (Kai Sadinmaan fb-seinältä. Ja jos joku ei tiedä tuota talousrikollista, niin tämä on Helsingin piispa, joka on juuri saanut sakot tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti