maanantai 12. helmikuuta 2018

Pro Patria
















Kansainvälinen asekauppa on kannattavaa liiketoimintaa. Ehkä kannattavinta maailmassa. Huumekauppa taitaa olla vakavin kilpailija sille. USA ja Ve­nä­jä lienee maista suurimpia syntisiä asekaupassa. Mutta kuu­si maail­man kym­me­nes­tä suu­rim­mas­ta asei­den­vie­jäs­tä on EU:n, tuon mainion rauhan unionin, jä­sen­val­tioi­ta: Sak­sa, Rans­ka, Bri­tan­nia, Es­pan­ja, Alan­ko­maat ja Ita­lia. Eikä oma maamme pahasti jälkeen jää. Suomi on maail­man 25 suu­rim­man ase­kaup­piaan jou­kos­sa.

Amnestyn mukaan konfliktien vuoksi, jotka siis asevienti mahdollistaa, joka minuutti kuolee joku. 1500 päivässä. Ja suuri osa näistä siviilejä. Jemenissä kolme miljoonaa ihmistä on paossa. 18 miljoonaa on vailla ruokaa, vettä, polttoainetta ja suojaa. YK:n mukaan maa on nälänhädän partaalla.

Asekauppa kukoistaa. Sodat kukoistavat ja voivat hyvin asekaupan vuoksi. Sotiminen muuttuisi aika pian turhanaikaiseksi puuhasteluksi, joka alkaisi kyllästyttää jokaista oman arvonsa ja kunniansa perään katsovaa sotilasta. Leikkipyssytasoinen paukuttelu ei ole miehekästä eikä kunniakasta. Aseviennillä kunnian miehet saavat isoja pyssyjä ja isot firmat ja valtiot messevät tulot. Sadan suurimman asevalmistajan ym. yhtiön myynti oli viime vuonna 320 miljardia euroa Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin mukaan. Suomen valtion vuosibudjetti melkein kuusinkertaisesti.

Irak on yksi suurimmista aseiden ostajista. Se maa, jonka Migri katsoo turvalliseksi maaksi palauttaa turvapaikanhakijoita. Yksi on nyt uutisoitu tapetun heti palauttamisensa jälkeen. Voi olla muitakin, joista ei vain tiedetä. Irakiin vie aseita ainakin 16 eri maata, joukossa USA, Euroopan maita, Venäjä ja Iran. Tiettävästi Suomi ei ole vienyt. Ainakaan suoraan, mutta varmaa on, että Suomessa valmistettuja aseita, varusteita tai ammuksia siellä on. Aseet eivät aina jää sinne, minne ne ensin on viety. Afganistan on yksi niitä maita, joihin Migrin mukaan voi turvallisesti palata. Maa on Irakin ohella yksi tiheimmin aseistetuista maista maailmassa. Ja niitä myös käytetään siellä. Jos parhaassa iässä oleva mies ei maissa, joihin viedään runsaasti aseita, kuulu johonkin puolisotilaalliseen järjestöön tai suostu kantamaan asetta, on hän asemiehille vihollinen. Vähintään epäilyttävä.

Patria on myynyt tarkkuuskivääreitä, miehistönkuljetusvaunuja ja muuta tarviketta Saudi-Arabialle ja Arabiemiraatteihin. Nämä molemmat käyvät säälimätöntä sotaa Jemenissä. Vuoden alussa tuli julkisuuteen se, että Patrian Arabiemiraatteihin myymiä miehistönkuljetusvaunuja oli sota-alueella Jemenissä. Aseistettuna. Samaan aikaan kun kuva Patrian vaunusta levisi julkisuuteen, antoi hallitus jatkoluvan Patrialle varaosien myynnille samoihin maihin. Presidentinvaalikeskusteluissa kuultiin mehevää tekopyhistelyä asiasta, lähinnä oikeiston ehdokkailta. Niinistökin pyöritteli, että ”ehkä” voisi tarkastella lupaa uudelleen. Selväsanaisesti Patrian asemyyntipuuhat näihin maihin tuomitsi kolme ehdokasta. Näiden puoluekantaa ei tarvinne miettiä. Suomi on muuten moraalisesti osallisena USA:n ja Englannin miljardiluokan asevientiin Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, koska näiden kanssa on sotilaalliset yhteistyösopimukset. Suomi on kaulaansa myöten syvällä läntisessä sotilasliittoumassa, vaikka mitä muuta väitettäisiin. Ja asekaupassa.

Eduskunta on linjannut, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Suomi on ollut aktiivinen kansainvälisen asekauppasopimuksen kanssa. Sillä on tarkoitus kieltää asevienti, jos tulee ilmi, että aseita on käytetty sotarikoksiin. Tosin en tiedä, onko ainuttakaan konfliktia, jossa ei nimenomaan syyllistyttäisi sotarikoksiin. Entä onko ainuttakaan sotaa, missä ei olisi rikottu ja rikottaisi ihmisoikeuksia, tehtäisi raskaita rikoksia, tuhontaa ja muuta onnetonta? Tuskinpa.

Mutta kaikesta tästä huolimatta Suomi vie aseita ja muita armeijatarvikkeita edelleen missä vain niitä tarvitaan – kunhan vain ei rikota hyviä sodan käynnin sääntöjä… Suomi siis vie edelleen tarvikkeita Jemenissä sotiviin maihin ja maihin, joissa rikotaan ihmisoikeuksia uskonnollisin perustein. Mielenkiintoista kyllä se, että Norja on tehnyt päätöksen, että noihin maihin ei viedä yhtään mitään. Mutta norjalainen teollisuuskonserni Kongsberg omistaa Patriasta rapiat vajaat puolet. Norjan valtio omistaa Kongsbergistä puolet.

Asekauppa ei vain aiheuta massiivisia tuhoja ja kulttuurin menetystä ja turhia kuolemia ja kärsimystä, vaan myös lisää turvattomuutta kaikkialla. Vaikka asekaupalla kai lienee tarkoitettu juuri turvallisuuden lisääntymistä. Sitten kun roiskuu, niin sanotaan vain, että se kaikki, sekasorto, vainot, terrorismi, pakolaisuus jne. johtuu vain ”vääriin käsiin” joutuneista aseista. Mutta mitkä ovat ne ”oikeat kädet”? Suomen valtion kädet? Norjalaisten kädet? Suomen valtio siis omistaa aseteknologiayritys Patriasta vähän yli puolet ja norjalaiset loput.

Patrialla on myyntitsäänssit jatkuvasti tutkalla. Uusia mahdollisia asiakkaita etsitään koko ajan. Pro patria tarkoittaa suomeksi isänmaan puolesta. Yleensä sitä, että on kuoltu saappaat jalassa isänmaan puolesta (siis poliitikkojen ja liikemiesten). Nyt eräs suomalainen konsultti tai mikä lie, on menehtynyt salaperäisesti hotellihuoneessa Ugandassa. Hotellikuolema tuli siis konkreettiseksi. Vielä ei tiedetä, mitä tapahtui. Kyseessä oli nelikymppinen mies. Joko hän otti yliannoksen huimausaineita tai sairaskohtaus yllätti. Tai sitten hänet myrkytettiin. Asekauppa on tiettävästi vaarallista hommaa, eikä siinä ihmishenget paljon paina. Valtioiden painamat valuutat kyllä. Useimmiten dollarit, jotka virtaavat useimmiten sveitsiläisille nimettömille tileille. Pienistä virheistä voi joutua maksamaan isosti. Asekauppoja eivät käy vain jotkut valtioiden omistamat patriat, vaan myös pikkuasioista, kuten moraali, piittaamattomat asekauppiaat.

Tämä suomalainen mies, nyt siis vainaja, oli Ugandassa siis kauppaamassa Patrian aseita ja muita armeijavarusteita Ugandan armeijalle. Toksikologisten kokeiden jälkeen tiedämme, oliko tämän miehen kohdalla tapahtunut hengen lähtö pro Patria, myrkytys tai ylirasitus, vai oliko kyseessä vain viihdekäytön äkillinen eskaloituminen. Pro Patria tarkoittaen siis norjalaisten ja Suomalaisten omistamaa aseyhtiötä. Mielenkiintoisesti tämä mies esitti maahan saapuessaan lentokenttäviranomaisille väärennetyn kutsukirjeen. Patria on myös myöntänyt, että sen asioilla mies siellä oli reissussa. Kuka tai mikä taho väärensi ja miksi?

                            Kuva ilmaisee absrdin tilanteen, joka on aina vallinnut vähän kaikissa yhteiskunnissa. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti