torstai 15. helmikuuta 2018

Pro Patria. Osa 2.




Valheita ja asekauppaviettelyksiä. Aivan kuten Irakiin palautetun ja siellä heti tapetuksi joutuneen kohdalla kukaan täällä ei ota vastuuta, vaan se siirretään virkamiehiltä ministereille ja toisinpäin, kävi myös Patrialla näin. Kun sen myyntiesittelijä kuoli epäselvissä olosuhteissa Ugandan pääkaupungin hienostohotellissa, vastuusta yritettiin pyristellä pois. Sitten valehdeltiin. Ensin kiellettiin koko myyntiesittelijän olemassaolo ja kerrottiin suunnilleen jonkun kaipparin printanneen netistä kaikkien saatavilla olevaa aineistoa mukaansa. Ja että he eivät tienneet tämän miehen matkasuunnitelmista mitään.

Myöhemmin se myönsi, että tämä mies olikin käynyt Patrialla, tavannut pomoporrasta ja saaneensa sieltä sekä myyntimateriaalia että kirjallisen luvan - siis paperin, jota näyttää mahdollisille asiakkaille - esitellä Patrian sotatarvikkeita, mm. puolitoista miljoonaa maksavia panssariautoja Ugandassa ja Mosambikissa. Ja Patrian toimitusjohtaja vieritti vastuun sitten leväperäiselle myyntijohtajalle - ”yksittäisen myyntipäällikön harkinta on pettänyt”. Tämän nimeä ei luonnollisestikaan koskaan kerrottu. Patrialla varmaan myyntijohtajat kyräilivät hetken toisiaan: kuka se oli?!? Kauaa ei tarvinnut, koska nyt tiedetään, että valtuutuskirjeen oli signeerannut ja vielä leimannut oikein Markku Koivisto, jonka titteli Patrialla on Vice President, Key Accounts, Patria Land System Oy. Hieno titteli ja aika iso palli. Siis, ei mikään myyntitykkien ja kaupparatsujen pomo. Taatusti toimitusjohtaja myös tiesi tästä, vaikka toisin on väittänyt. Varmaan oli samassa huoneessa, kun valtuutus annettiin ja prujut kainaloon sujautettiin. A-studiossa hänen valehtelijan kykynsä tulivat selvästi esille. Ne ovat surkeat. Ei ole poliitikon ainesta hänessä.

Patrian mukaan tapahtunut, siis tällainen myyntiesittelymatka, ei kuulu sen ”normaaleihin toimintatapoihin” ja että nyt vain ei kyetty toimimaan näiden normaalien menettelyjen mukaan. Ja kas, sattumalta tuli vainaja. Voinen miettiä, että tämän bulvaanin tai edustajan onneton kuolema on SE, mikä ei kuulunut ”normaaleihin toimintatapoihin.

Ministeri, valtionyhtiöiden omistajaohjaaja, Kari Lintilä vaati Patrialta selvitystä, mitä oikein tapahtui ja keille ja miksi. Ei tullut oikein kummoistakaan selvitystä. Ei vain mennyt putkeen tällä kertaa, oli viesti. Lintilä ilmeisesti tulee tiukkaamaan kertomaan lisää. Ja kyllä pitäisi. Mutta Norjassakin voitaneen miettiä, miten niin kuin omasta mielestä meni. Norjalainen yhtiö Kongsberg omistaa suunnilleen puolet Patriasta ja siitä yhtiöstä Norjan valtio puolet.

Erikoista. Nimittäin Suvi Lindénin hommailu. Hän oli se, joka löysi vainajan hotellihuoneesta. Miten hän sinne pääsi? Oma avainkortti? Ja sitten hän on väittänyt olleensa YK:n reissulla itse Ugandassa. Ei ollut. Hän ei olekaan YK:n lähettiläs, kuten on tämän keissin yhteydessä antanut niin ymmärtää. Hän on sen YK:n laajakaistakomission vapaaehtoinen edustaja, mutta ei mikään virallinen edustaja. Hän oli sitä vuoteen 2015 saakka. Eikä YK:ssa tiedetty ex-ministerin Ugandan reissusta yhtään mitään. Näin sitten siis Kampalassa oli seurue, jossa oli kaksi ei-virallista edustajaa tahoilta, jotka molemmat ovat kiistäneet näiden virallisen edustajastatuksen.

Voi miettiä, miksi ihmeessä tämä, 5800 euron kansanedustajan sopeutumiseläkettä saava ex-ministeri, antaa julkisuuteen höpöhöpötietoja? Voi miettiä, miten hän ensimmäisenä sattumoisin sattui siihen huoneeseen ja miten hän sinne pääsi.

Ja voi miettiä, miksi Patria antaa valheellisia tietoja tapauksesta ja tarkentaa tietoja aina sen mukaan, mitä toimittajat saavat selville? Minä mietin. Ensinnäkin Uganda ja Mosambik, ainakaan ensin mainittu, eivät välttämättä ole asejärjestelmien myyyntikohteita. Toisekseen, kansainvälinen asekauppa on kovaa hommaa, jota voidaan valmistella useita vuosia ja välikäsinä toimii asekauppiaat. Tuskin olen kauheasti väärässä, jos veikkaan, että Patria rekrytoi tämän miehen toimimaan välikätenä Patrian ja jonkun kansainvälisen asekauppiaan välillä. Aseiden tai panssariajoneuvojen ostajamaa saattaa olla mikä tahansa. Nämä neuvottelut käydään missä tahansa. Vaikka Kampalan loistohotellissa. Näissä ympyröissä voi päästä ainoastaankin. Suomalaismiehen kuolemaa Ugandan poliisi tutkii siis nyt murhana.

Tällaisia salaperäisiä neuvotteluja Patria lienee käynyt jo vuosia eri puolilla maailmaa. Ei aseita tehdä ja myydä vain siksi, että jotkut maat voivat ”pitää puolustusvalmiuttaan yllä”. Niillä voi tehdä rutosti rahaa. Ja kun on noita puolihulluja ja konfliktiherkkiä hallintoja ja maita, on markkinoita. Siellä liikkuu isot rahat. Patria haluaa sinne kalastelemaan.

Patrian toimari Olli Isotalon palkka vuodessa kustantaa Patrialle noin 700.000 euroa + bonukset tietty. Sen lisäksi kaikkien muiden pomojen palkat ovat iso kuluerä. Kyllähän noita palkkoja maksettaessa pitää aseita ja vaunuja tiuhaan myydä. Eikä sillä ole niin väliä, mihin, kunhan vain valtioneuvosto siunaa. Ja siunaahan se. Kuten siunaa sen, että Yhdysvaltain joukkoja saapuu jälleen Niiinisaloon treenaamaan sotimista. Mukana on M1A1 Abrams -taistelupanssarivaunuja. Kelpaa Patrian kavereiden käydä ihastelemassa niitä ja ottamassa inspiraatiota tuotekehittelyyn.


   Ja tässä Patrian eettisiä toimintaohjeita 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti