keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Sotilaat lähimmäisrakkauden asialla




"Sotilaat ovat lähimmäisenrakkauden asialla." Näin sanoitti kenttäpiispamme Pekka Särkiö Ylen Pisara- ohjelmassa 1. heinäkuuta. Kun sotilas siis ampuu vihollisia hengiltä tai räjäyttää kappaleiksi, on hän Jumalan asialla suojellessaan omiaan. Särkiö jatkaa: "Jumala ei katso hyvällä sitä, että ihmisiä kuolee väkivaltaisesti." Niinpä niin. Mutta mitäs tulivat tunkivat rajan yli. Ei Jumala käskenyt. Itsepä sitten saavat kärsiä.

"Kallis on Herran silmissä Hänen uskollistensa henki", sanailee Särkiö ja jatkaa: "Jokaisen henki on yhtä arvokas Jumalalle - erotuksetta". Mutta sota, ihmiskunnan onnettomuus, muuttaa tietysti asian. Kaikki henget eivät sentään ole aivan yhtä arvokkaita ja Herralle otollisia. Hyökkääjien henki on arvottomampi kuin omien ja Särkiön eri maiden kollegoitten siunaamien sotilaiden henki. Ja Venäjän ortodoksikirkon pappien pyhällä vedellä pirskottelemat aseet ovat tietysti Jumalan erityisessä suojeluksessa Itä-Ukrainan ym. edelleen käytävien, mutta uutisoimattomien, Vuoristo-Karabahin, Tšetšenian, Georgian ja eräiden muiden kahakoiden taisteluissa.

Pekka Särkiö aloitti kuusi vuotta sitten kenttäpiispana. Kenttäpiispa ei ole oikea piispa. Tämä ei kuulu kirkon henkilöstöön, vaan on valtion ja puolustusvoimien virkamies. Valtio siis maksaa "piispalle" palkkaa. Kenttäpiispa siis ei ole muuta kuin armeijan ylipappi. Ensimmäisiksi töikseen heraldiikkaa harrastava Särkiö piirsi kenttäpiispalle vaakunan. Hän esitteli sen aikoinaan Kotimaa24-palstalla, jossa hän edelleenkin kirjoittaa Pyhän Hengen elähdyttämiä, henkistyneitä ja monipolvisia kirjoituksia. Kirjoituksista huokuu vahva isänmaallisuus, usko - ja vahva homokammo. Kun Suomeen vahvistettiin 2017 sukupuolineutraali avioliitto, oli se kenttäpiispalle liikaa. Hän ruoti sitä näppärin sanakääntein ja siis tuomitsi typeränä Herran tahdon loukkauksena koko homman. Hän siis teilasi demokraattisesti valtion ylimmässä elimessä säädetyn lain - valtion virkamiehenä. Pokka pitää kyllä hyvin.

Seurakuntalainen -lehden mukaan vuonna 2015 teologisten opintopäivien "piispan kyselytunnilla" hän ilmoitti, että avioliitto ei ole tasa-arvokysymys, vaan teologinen kysymys. Että avioliitossa on kyse instituutiosta, jolla on raamatulliset perusteet. ”Avioliitto on miehen ja naisen välinen, Jumalan säätämä järjestys”. Tässä hän on hieman epätäsmällinen, nimittäin Raamatussa ei puhuta avioliitosta yhtään mitään. Ja naimisiinmeno ja "naimakauppa" on ollut aina lähtökohtaisesti sopimusoikeudellinen asia. Ja tehty maallisista lähtökohdista.

Vuonna 2014 Särkiö kävi Moskovassa ja hän tapasi siellä virkaveljensä, Venäjän asevoimien ylipapin. Hän hehkutti, kuinka Venäjän armeijassa on runsaasti sotilaspappeja ja aina vain enemmän tulee. Ja kuinka siellä opetetaan uskontoa ja ortodoksista perinnettä varusmiehille. Että oppivat erottamaan oikean ja väärän ja hyviä arvoja. Siitä hän ei maininnut mitään, että siellä on ollut ja on ilmeisesti edelleen hirvittävä kuri, simputus ja kiusaaminen. Särkiö pahoitteli blogikirjoituksessaan sitä, että Suomessa pohditaan sitä, keille ja mitä sotilaspappi saa opettaa.

Siitäkään Särkiö ei puhunut mitään, minkälaista Venäjän armeijassa on homoilla. Tai ylipäätään ihmisoikeuksilla Putinin Venäjän yhteiskunnassa. Eikä hänelle ollut pahoittelun aihe ollenkaan se, että Venäjä oli vähän aiemmin miehittänyt Krimin niemimaan. Hänestä se oli kai ihan "normal".

29.03.2015 Särkiö kirjoitti Kotimaa24:ssa: "Kaikilla ihmisillä on jakamaton ihmisarvo. Tästä ei kuitenkaan suoraan seuraa, että kaikilla olisi ilman muuta oltava oman suuntautumisensa mukaisesti oikeus lisääntyä." Hän ilmoitti siis tavallaan kannattavansa pakkosterilisaatiota ellei peräti eugeniikkaa. Ja toimenpiteen kohteista ei tarvitse esittää arvailuja. Särkiö siis näin valtion virkamiehenä. Hän saa tehdä näin ja nostaa veronmaksajien rahoista maksettavaa n. 85.000 euron vuosipalkkaa. Tässä tulee mieleen se, että samankaltaisista syrjivistä lausunnoista ja twiitistä Perussuomalaiset nuoret menettivät sinänsä aivan oikein OKM:n 115.000 euron tuen. Pekka Särkiö on kirjoittanut avoimesti homoihin kohdistuvaa syrjintää sisältävää tekstiä vuosikaudet. Mielestäni homoihin kohdistuvalla syrjinnällä ja rasismilla ei juuri ole eroa.

Suomalaisista SS-miehistä oli keskustelua tämän vuoden keväällä. Andre Svanström kirjoitti Hakaristin varjossa -kirjan, jossa hän lähteisiin viitaten ja perustellen osoitti, että suomalaiset SS-miehet eivät suinkaan olleet sivussa, kun SS raakuuksiaan ja sotarikoksia teki. Yksityishenkilöt reagoivat ärhäkkäästi ja niin saivat niin tehdäkin. Onhan meillä mielipiteen vapaus. Kenttäpiispa Särkiö bloggasi K24-palstallaan 19.3. kyseenalaistaen esitetyt tiedot. Hän halusi palauttaa "kunnian" suomalaisille SS-miehille, jotka nyt vain olivat isänmaallisia. Särkiö valtion virkamiehenä kirjoitti pettävällä pohjalla mielipidekirjoituksensa ilman, että virka sitä olisi edellyttänyt. Julkinen virka asettaa mielipidekirjoitukset erityiseen asemaan. Voi pohtia, onko niitä korkean julkisen viran haltijan syytä julkaistakaan. Itse olen sitä mieltä, ettei pidä. Julkisen viranhaltijan tulee pysytellä ulostuloissaan tosiasioissa. Kenttäpiispankin sopisi kyllä virkauransa aikana pysyttäytyä sotahistoriallisissa asioissa faktapohjalla, vaikka itse oma työnkuva perustuukin antiikin aikaisiin mielikuvitustarinoihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti