keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Valtiopäivien avajaisten henki ja kunnia




Valtiopäivät avattiin 5.2. Kansanedustajat siis palasivat joululomaltaan duuniin. Eihän tuo loma kestänyt kuin kahdeksan viikkoa. Avajaisiin kuuluu luonnollisesti jumalanpalvelus, vaikka sanotaankin, ettei Suomessa ole valtionkirkkoa, vaan kansan kirkko. Eikä valtiovalta noin muuten ole synkronoitu teologisiin seikkoihin ja dogmeihin. Eikä Suomessa siis ole teokratiaa. Mutta valtiopäivien avajaisiin siis kuuluu tietysti Jumalan siunuun haku, virren veisuu ja Herran Pyhä Ehtoollinen.

Juhlajumalanpalveluksen suoritti Helsingin uusi piispa, Teemu Laajasalo. Ja sanankuulolla oli siis hallitus ja kaikki sitä tukevat kuin tukemattomatkin kansanedustajat. Tulee mieleen kaikin puolinen ja tunnollinen raamatullisuus. Matteuksen evankeliumissa luku 15 jakeessa 14 lukee näin: ”he ovat sokeita sokeiden taluttajia”. Teemu Laajasalo on nyt todella osuva pappi kaitsemaan valtiovaltaa. Hän on esimerkillinen kansanedustajien sekä ministerien paimen ja on hän muutenkin eliitin mieleen. Hänen kirkossaan kaikki saavat äänensä kuuluville, niin herrat kuin narrit, niin homot kuin homofoobikot, niin misogyynit kuin naispapit, niin rehelliset kuin koijarit. Hänhän itse on tullut tunnetuksi varsin, hmm, suurpiirteisestä työnantajan luottokortin höyläyksestä, kalliista hotellihuoneista, samppakaljoista ja muusta pikkuluksuksesta, joilla Herra on nöyrää palvelijaa joko siunannut tai tätä koetellut. Miten vain.

Teemu Laajasalo ei liene nyt valtiopäivien avajaiskinkereillään muistellut Matt. 25. lukua, joka on tanakkaa tavaraa, kaikille tasapuolisesti. Jakeissa 27 – 28 varmasti on nykyhallituksellemme mieluista tekstiä, päätellen siitä, että sitä nähtävästi on tunnollisesti noudatettu: ”Sinun olisi siis pitänyt jättää minun rahani rahanvaihtajille, niin minä tultuani olisin saanut omani takaisin korkoineen. Ottakaa sen tähden leiviskä häneltä pois ja antakaa sille, jolla on kymmenen leiviskää. Sillä jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hänellä on oleva yltäkyllin; mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mikä hänellä on.”

Matteuksen evankeliumissa on kyllä tosin muutakin, mikä ei välttämättä tule hallituksemme ja sitä tukevien kansanedustajien mieleen edes Helsingin tuomiokirkossa Sanan kuulolla ollessaan. 25. luvussa sanotaan näin, jae 40: ”Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”. Näin Jeesus siis lähimmäisiään hädässä auttaneille.

Presidentti, tuore iskä ja wanha kamreeri, Sauli Niinistö varoitti avajaispuheessaan alkamasta elää nyt leveästi kuin talous on kääntynyt parempaan. Että siihen harhaan ei nyt ole varaa. En tiedä, milloin harhoihin on varaa. Mutta Niinistön on turha pelätä – nykyhallituksemme ei todellakaan harhaile raamatullisessa hallintaeetoksessaan, jossa leiviskä menee kymmenen leiviskän luo ja köyhältä otetaan se vähäkin pois. Ja potkaistaan tätä surkimusta ja laiskimusta vielä perseelle. Ja niinpä entinen sisäministeri, nykyinen puhemies Risikko omassa puheessaan totesi: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä, mutta toisaalta koskaan ei ole liian aikaista”, tarkoittaessaan että ”eheässä Suomessa” kaikki pidetään mukana. Ja niinpä hänen puolueensa onkin kiitettävästi pitänyt huolta terveysfirmojen ja etujärjestöjen pysymisestä ajan tasalla. Aivan justiinsa jälleen eräs kykypuolueen kansanedustaja jätti kansanvallan pysähtyneen tunkan ja siirtyi edunsaajien leipiin. Tämä viimeinen lääketehtaitten lobbariyhdistykseen. Leiviskä sille, jolle leiviskä kuuluu. Hallelujaa!

Edellä mainittu Raamatun kohta Matt. 25:40 ei välttämättä tule mieleen nimitettäville ministereillekään, kun he juhlallisen pönäköinä ja totisina vannovat käsi Raamatulla ministerin valansa. Heti seuraavassa hetkessä he ovat mukana päättämässä asioista, jotka heikentävät juuri näiden vähimpien veljien asemaa. Sana ”veljet” tulee Raamatusta. Pitäisi kai näinä aikoina käyttää sukupuolikorrektimpaa sanaa henkilö. Aktiivimalli oli vasta overtyyri hallituksen seuraaville keitoksille työttömien luusereiden kepittämiselle. Jatkoa seuraa kesällä.

Yksi ministeri ei osallistunut valtiopäivien avajaisiin. Ulkoministeri Timo Soinilla oli tärkeämpää menoa. Eikä hän olisi katolisena tietty tuntenut oloaan mukavaksi luterilaisen luopiopiispan saarnattavana. Amerikassa oli presidentti Trumpin rukousaamiainen. Se ulkopolittinen suuri tapahtuma, josta yksi ex-presidenttiehdokas oli käynyt hakemassa ulkopoliittista substanssia. Timo Soini lähti siis valtion kustannuksella rukoilemaan Yhdysvalloille ja sen liittolaisille Jumalan siunuuta. Vaimo lähti mukaan, niin ikään valtion piletillä. Mutta hän onkin lääkäri ja pitkät lentomatkat voivat olla hankalia tietyn painoindeksin omaaville. Siis aivan asiallista valtion rahojen käyttöä.

Vuonna 2017 neljä uutta ministeriä siis lausui ministerin valan ja nyt pian uusi ulkomaankauppaministeri tekee saman. Mutta jo ne edelliset valat vannottiin itse asiassa lain vastaisesti. Aikookohan valtioneuvoston valtiosihteeri Paula Lehtomäki rikkoa lakia jatkossakin? Asia on tietysti paljon pienempi kuin se, minkä Lehtomäki teki ministerinä ollessaan. Nimittäin hän käytti sisäpiiritietoa ja merkitytti perheelleen tukevat osakkeet Talvivaarasta. Tässä tosin ahneus kävi lankeemuksen edellä, kun osakkeiden arvo suli kuin talven lumet.

Mutta siis vuoden 2017 alusta voimaan tulleessa laissa tuomarin vala poistui. Ministerin tulee nykyisin antaa tuomarin vakuutuksen ja virkamiesvakuutuksen tai virkamiesvalan. Virkamiesvala on uskonnollinen. Nuo neljä ministerit siis vannoivat vanhan uskonnollisen tuomarivalan, jollaista lain mukaan ei enää olisi pitänyt vannoa. Kukapa paremmin tuntisikaan lait, varsinkin suoraan heitä koskevat, kuin ministerit ja valtioneuvoston korkein virkamies. Näin se käy.

Miksipä ministeri enää lausuisi uskonnollisia loitsuja tehtäväänsä asettuessaan, kun ei tasavallan presidenttikään eikä eduskunnan puhemieskään enää moisia mumise, vaan antavat aivan maallisen juhlallisen vakuutuksen. Vaikka seuraavatkin kuusi presidentin itsenäisyyspäivän puhetta tulevatkin päättymään sanoihin ”jumalan siunausta”. Ministerin toimi Suomessa on erittäin maallinen toimi, käsittääkseni. Muuten, nykyisin on valtiopäivien avajaisissa uskonnotonkin vaihtoehto. Vapaa-ajattelijain liitto ja humanistiliitto ovat järjestäneet tällaisen tilaisuuden nyt kaksi kertaa. Suurin osa kansamme edeskäyvistä menee kuitenkin painamaan päänsä nöyrästi rukousasentoon Herran huoneeseen. Hakevat siunauksen tuleville toimilleen köyhiä persiille potkiessa.

--- 

Luulin, että valtakunta sai viimein prinssin, kun ikinuori presidenttimme pojan sai heti uudelleenvalintansa jälkeen. Lehtijuttuja luettuani. Mutta ei. Meille onkin syntynyt Messias ja Vapahtaja! Kiitos, kunnia ja ylistys olkoon! Sitä ne viime aikojen taivaan tulipallot ovat tietäneet! Tämä tervehdys on siis Kallion seurakunnan. Se seurakunta jaksaa yllättää aina. Sieltähän se Helsingin uusi piispa on. Ja sen kirkkoherruuden aikaisia luottokortti- ym. sotkuja selvitellään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti