perjantai 9. helmikuuta 2018

Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä



Kehruu-Jennystä se kai lähti vuonna 1767. Kehruukoneesta. Sitten James Watt kehitteli höyrykoneen 1769. Fordin tehtaille T-Fordien kokoamista tehostamaan asennettu liukuhihna sitten viimeistään asensi työmarkkinoille ihmistyötä jatkuvasti karsivan systeemin. Tietotekniikka viimeistelee nyt Kehruu-Jennystä lähtenyttä töitten koneille ulkoistamista. Unelma on muuttumassa todeksi. Tyhmä työtä tekee. Viisas pääsee vähemmällä. Jo vuosisatoja vanha sananlasku.Ja jos työ herkkua olisi, niin herrathan sitä itse tekisivät.

Lentokoneet lentävät nykyisin pilottien ohjaamina lähinnä siksi, että matkustajat uskaltautuisivat koneisiin. Pilotit eivät tee koneen ohjaamossa juuri mitään, mitä tietotekniikka ei jo hoitaisi. Ja varmemmin. Rahtikoneita lentää jo varsin pian ilman pilotteja. Tekniikka on olemassa. Kassattomat kaupat ja kuskittomat bussit ovat jo tätä päivää. Ne vain odottavat yleistymistään, mikä tapahtuu aina sitten nopeasti. Robotisaatio ja automatisaatio tapahtuvat aivan käden käänteessä tai napin painalluksella. Kehitys on ollut vääjäämätöntä jo siitä lähtien, kun keksittiin pyörä ja vipu kiven kääntämiseen.


Piilaakson tsupparirobotti

Hesarin Heikki Aittokoski käväisi piilaaksossa. Siellä näkyy siivu tulevaisuuteen, joka on pian läsnä. Palo Alton kaduilla kulkee robotteja tavaroita ja asioita toimittaen. Robotti tuntee kaupungin, pysähtyy punaisiin valoihin ja toimittaa asian. Juoksupoika, runneri, tsuppari. Tekoälytutkija David Levyn mukaan seksirobotit ovat arkipäivää vuonna 2050. Lihallisillakaan markkinoilla ei niilläkään ole kohta enää työtilaisuuksia. Eräs fb-kaverini totesikin, että hän hankkii heti kaksi paneskelemaan puolestaan – jää enemmän aikaa pelata pleikkaa…

Sotaroboteistakin on jo kaavailuja. Pian ei siis tarvitsisi toimittaa nuoria miehiä taistelemaan poliitikkojen ja liikemiesten, eikun siis isänmaan, puolesta. No, toisaalta niitä sotarobottejakaan mihinkään tarvita. Tekoälyhän hoitaisi sekunnin osissa laskennan siitä, mikä tulisi olemaan lopputulos sotasille lähdettäessä. Ei enää infernaalista tuhoa eikä typerien väärinarviointien vuoksi resurssien tuhlausta ja kärsimystä, kun varma häviäjä olisi tiedossa jo ennalta. Toisaalta varma voittaja ei mielisi miehittämään häviäjän maata, kun toinen tekoälyjärjestelmä laskee yhtä nopeasti tappiot ja häviöt, mitkä aiheutuisivat kansainvälisestä saarrosta ja hylkyvaltioksi joutumisesta. Että ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Mutta siis palkkasoturityömarkkinat ovat nekin pian mennyttä.

Mutta varsin olennainen, mikä jo näkyy piilaaksossa, on se, että tekoäly on jo pantu komentamaan toista tekoälyä. Tämä on jo toisen topikin paikka, mutta kehitys on päivän selvää: robotit ja automatisaatio valtaavat ja oikein vyöryttävät työpaikat. Työpaikat tulevat vähenemään jäätävällä vauhdilla. Robotit tulevat tuottamaan massiivisen passiivimallin.

Työttömät takaisin töihin! Näin Juhana Vartiainen tiukasti vaatii sanoittaen muiden kaltaistensa – pullamössöporvarien ja perinnöillä tai kyynärpäillä asemansa saavuttaneiden mielipiteet työttömistä. Nämähän ovat lähteneet töistään laiskottelemaan. Kun siellä sohvalla on niin paljon mukavampaa. Sittemmin Vartiainen totesi, että SAK:n järjestämän 2.2. mielenosoituksen "yleisö oli suurelta osin aika juovuksissa, kun katsoi lähempää". No tietty. Kaikkihan tietävät, että kunnottomat työttömät ja soffalta vain miekkareihin nousevat ovat juoppoja retkuja ja luusereita. Kännäävät jo aamupäivällä. Vartiainen on kunnollinen periaatteen mies. Hän toteaa 60-vuotiaalle aktiivimallista ihokkaansa repäisseelle: "Työn perässä on muutettava!" Jos et muuta, olet kunnoton laiskuri ja raippasi ansainnut. Sinisten Matti Torvinen taas luonnehti tuota Senaatintorin mielenilmausta mellakaksi. Hän loihe lausumaan näin eduskunnassa, kansanvallan pyhätössä.

Mutta on Vartiaisessa se mukava leppoisakin puoli. Hän kuulemma viihtyy kotona ilman rihmankiertämää. Hänestä se on hyvä kotiasu. It makes sense – Juhana on totuus. Totuus on aina alaston. Ja karu. Ehkä joku haluaa nähdä Vartiaisen alastomana. Monet eivät. Kuten ei myöskään hallitus halua nähdä totuutta aktiivimallipiperryksiensä alta. Totuus on aina alaston, mutta sellaisenaan se näkyy harvoin. Totuutena meille syötetään verhoiltua alastomuutta, vähän kuin Juhana Vartiaista, joka verhoutuu peittäviin tekstiilin kappaleisiin ihmisten ilmoille lähtiessään. Keisarilla ei ole vaatteita, mutta Juhana Vartiainen lähetetään väittämään, että on, vaikka hän itse viihtyy parhaiten vaatteitta.

Työministeri Jari Lindholm kertoi aamu-TV:ssä, että ”ikäväksi koettu” kiky-sopimus antoi ulospäin signaalin, että Suomeen kannattaa investoida. Hän siis tarkoitti, että hallitus sai aikaan ulkomaisten sijoittajien tänne satsaamisen. Faktan tarkistusta, please. Kun minulle näin osoitetaan, niin uskon. Muuten se oli pelkkää hallituksen sisäsyntyistä ja tunkkaisesti sisäänlämpiävää hybristä.

Ken ei työtä halua tehdä, sen ei syömänkään pidä” Näin Tessalonikalaiskirjeessä Raamatussa. Tätä Raamatullista eetosta hallituksemme kiitettävästi toteuttaa uskovan pääministerin johdolla. Hän on Raamattunsa lukenut, totisesti. Robotit eivät syö, eivät vaadi palkkaa, mutta tekevät työtä. Tekoäly alkaa olla justiinsa siinä vaiheessa, että se kykenee organisoimaan. Ja se tekee sen tsiljoonia kertoja tehokkaammin ja älykkäämmin kuin edeskäypämme. Robotit, tekoäly ja automatisaatio vievät suorittavan portaan työt. Yhteiskuntamme on tehoton, sanovat viisaat pääomapiirit ja niitä kumartava hallituksemme. Hallituksemme on kyllä yrittänyt ja onnistunutkin tehostaa yhteiskuntaa saattamalla ihmiset tekemään yrityksille palkatta töitä.

Mutta sekin on siis pian turhaa, koska se robotisaatio. Robotit eivät vaadi palkkaa. Vielä. Tekoäly saattaa kuitenkin vielä jossain vaiheessa olla kykenevä peräti organisoimaan ihmisen tarpeettomana, rajoittuneena, turhana kulueränä ja muutenkin vanhanaikaisena kaatikselle. Ojentavat ihmisille passiivimallin. Se lohtu siinä on, että tehottomat ja nippelinyhertävät hallitukset lentävät siinä samalla pellolle. Tekoäly hoitaisi kansantalouteen liittyvät päätökset taatusti tehokkaammin ja älykkäämmin. Jos joku nyt miettii, että se ei ehkä ymmärtäisi ihmiselämää, niin tuskin siinä olisi juuri eroa nykyhallitukseemme.


Vielä yksi kuski. Pian ei sitä yhtäkään. Hän saa painua aktivoimaan itseään.

(edit: korjattu väärä tieto, että rahtikoneet lentäisivät jo ilman pilotteja. Eivät ihan vielä, mutta pian)

2 kommenttia:

  1. Mie näin teininä 70-luvulla unen. Siinäoli maa saastunut ja siellä ei voinut kulkea. Rakennukset olivat pystyssä, korkeita kerrostaloja ja liikenteelle oli rakennettu korkeuksiin kiskojen malisia teitä. Kiskoissa oli vain yksi aika leveä raide. Kiskojen päällä kulki pieniä autoja ilmatyynyjen päällä. Autoihin näytti mahtuvan 1-4 henkilöä. Tämä saattaa nykymenoa seuraten olla lastenlastenlastenlasten tulevaisuus.

    VastaaPoista
  2. Tulee nopeamminkin. Kehityksella on tapana kiihdytellä siellä missä sitä ei olisi odottanut. Ei tarvitse miettiä kuin sitä, miten netin käyttö on kehittynyt vain parissa kymmenessä vuodessa. Tai kännykköjen kehitys vain kymmenessä vuodessa.

    VastaaPoista