maanantai 6. marraskuuta 2017

Suomi ja USA - hyvät ystävät



Yle: "Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis: Suhteet Suomeen eivät ole koskaan olleet vahvemmat kuin nyt". Mattis, joka fanittaa Suomen talvisotaa, totesi täällä pistäytymässä käydessään näin.

Siis suhteemme USA:n kanssa ovat vahvemmat kuin koskaan? Kyllähän se varmasti näin on. Presidentti Niinistö, joka hymyili yhteiskuvassa puolustusministeri Mattiksen kanssa, oli mukana siinä muutaman henkilön ryhmässä, joka solmi v. 2014 Naton kanssa isäntämaasopimuksen. Sopimusta oli valmistelemassa joukko Naton kenraaleita. Mistään ei juuri mitään tiedotettu. Sopimuksen allekirjoitti puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg. Eduskunnassa koko asia ei käynyt ollenkaan. Ulkopoliittinen ministerivaliokunta tai ehkä vain lähinnä ulkoministeri oli päättämässä sopimuksesta. Allekirjoitustapahtumassa eli parlamentaaristen periaatteiden lattiaan polkemista todistamassa olivat ulkoministeri ja presidentti olivat läsnä. Valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää totesi tuolloin, että ”isäntämaasopimus ei vie Suomea milliäkään lähemmäs Natoon. Sopimus vain tekee lähinnä yhteistyön ja yhteistoiminnan helpommaksi”. Aivan. Eihän kyse ole siis mitenkään lähentymisestä.

Toinen Niinistö, nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö on vastikään kertonut, että Suomi voisi järjestää suursotaharjoituksen aivan lähivuosina. Mikä siis tarkoittaa, että USA on mukana, koska oli mukana Ruotsinkin syksyn sotimistreeneissä. Tämä varmasti kuulostaa Mattisin korviin mukavalta jutulta. Jussi Niinistö tapasi myös Mattisin ja markkinoi tätä hänelle. Tässä on vain se pikkuasia, että valtion päättävissä elimissä ei asiasta ole tehty minkäänlaisia päätöksiä. Sitä paitsi ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaukset ja päätökset tekevät presidentti, hallitus ja eduskunta yhdessä, ei yksi ministeri.

Ja niinpä sopimuksen tarkoitusperät ovat konkretisoituneet hyvin: USA:n joukot ja eri aselajit ovat käyneet treenaamassa täällä, sekä ilmassa että rannikolla. On treenattu ilmataisteluja, meritaisteluja ja maihinnousua. Mielenkiintoista, että Nato ei varsinaisesti ole ollut näissä mukana, vaan nimenomaan USA. Mutta Nato on paljolti sama kuin USA. Jokunen vuosi sitten joku kirjoitti SK:n tekstaripalstalla: ”Jäi aika hyvin päähän kouluajoilta tuo maailman kartasto, mutta sen olin unohtanut, että Itämeri kuuluu näköjään amerikkalaisille”.

Joskus kauan sitten Suomen poliittiset johtajat ymmärsivät Suomen geopoliittisen aseman. Se ymmärrys loppui niihin aikoihin, kun EU:n liityttiin. Naapurimaamme johtaja isä aurinkoinen eli Josif Stalin lausui aikanaan: ”Maantieteelle me emme voi mitään. Ettekä te voi sille mitään”. Tarkoitti siis meitä, Suomea. Tämä totuus on edelleen sama ja muuttumaton. Mutta Suomea on tästä huolimatta tehty tieten ja tarkoituksella ja vieläpä määrätietoisesti Nato-yhteensopivaksi 90-luvun puolivälistä lähtien. Puolueettomuus on joku eksoottinen sana, jonka tarkoitusta ei kukaan enää muista. Aivan hyvin Niinistö voi valmistella kenraalien kanssa sotatreenejä ja mennä niitä seuraamaankin, kun asian harrastusta hänellä on jo vuosien ajalta, mutta kun Yhdysvaltain merijalkaväkeä ja muuta asevoimaa kutsutaan tänne, on kyseessä turvallisuuspoliittinen asia. Mutta kai hän on jo tottunut siihen, että tällaiset ovat ilman muuta selviä. Ovathan jenkit täällä jo useasti asetakeissa rymynneet ja hävittäjiä ilmatilassamme lennellyt maaleja etsien.

Hornet-hävittäjät hankittiin aikanaan USA:sta vain kolmen henkilön päätöksellä. Nämä olivat puolustusministeri Elisabeth Rehn, pääministeri Esko Aho ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen. Rehn kertoi myöhemmin, että päätös valmisteltiin pimennossa ja pikavauhtia poikkeuksellisella tavalla. Pelättiin nimittäin, että se ei etenisi mihinkään, mikäli laajat kansanedustajajoukot tai muut päästetään debatoimaan ja riitelemään siitä. Nyt on pian edessä uusien hävittäjien hankinta. Jos joku kuvittelee, että ne muut esillä olleet, kuin USA:n F35 ja Super-Hornet, ovat myös vaihtoehtoja, on tullut sumutetuksi. Ne ovat siellä ihan vain näön vuoksi. Hankinta on jompi kumpi noista ameriikan herkuista. Niinistö kertoikin jo Iltasanomissa, että Mattisin kanssa olisi tarkoitus keskustella hävittäjähankinnoista. Tarkoitus ainakin oli jutella myös merivoimien hankinnoista. Merivoimat on nimittäin korvaamassa poistettavia sota-aluksia hankkimalla monitoimikorvetteja. Ne tultaneen tilaamaan kotimaiselta telakalta, mutta korvettien malli otetaan jenkkikorveteista. Hintalappu USA:sta ostettavine taistelujärjestelmineen on vaatimattomat 1,2 miljardia. Kyllä fyffeä on, kun kohde on sopiva. Ja mikäpäs sen parempi taho hankkia korvetin malli kuin Chevrolet Corvetten kotimaa – USA. Taatusti Naton kanssa yhteen soppii. Siitä ei varmaankaan puhuta mitään, että jos Venäjällä on tarve saada eliminoitua joku tuommoinen korvetti, on sillä jo valmiina ohjukset siihen. Sen deletoiminen on sille helppo nakki. Mutta ei halpa nakki meille.

Tämä Yhdysvaltain kanssa käsi kädessä käyminen vain ei poista sitä tosiseikkaa, että Venäjällä on yksi maailman epädemokraattisimmista hallinnoista, joka voi päättää käydä sotaa missä hyvänsä ilman että sitä täytyy kysyä keneltäkään muulta. Itämeri, joka nyt siis näyttää olevan yksi USA:n merialueista, on liian lähellä Pietaria. Liian lähellä Venäjää, sen öljykuljetuksia, sen kaasuputkia ja kaikkea sitä, millä Venäjä tekee itseään suurvallaksi. Suomella on Venäjän kanssa kiusallisen pitkä yhteinen raja. Maastamme on myös kiusallisen lyhyt matka Kuolan niemimaalle, joka on yksi Venäjän strategisista paikoista.

Suomi on ottanut vanhan sananlaskun hyvin todesta: "Pidä ystävät lähellä, mutta viholliset vielä lähempänä". Mikäpäs sen lähempänä kuin Venäjä, vanha vainolainen. Mutta kannattaisi ottaa vaarin myös wanhasta punkaharjulaisesta sananlaskusta: "Ystävä ystävän pettää, vihamies ei milloinkaan"

”Ja lopuksi yhdessä ja erikseen: varjele noita Suomen herroja, etteivät ne toista kertaa löisi päätänsä Karjalan mäntyyn. Aamen.”-Väinö Linna, Tuntematon sotilas, nyt niin ajankohtainen teos.

Edit: korjattu korvettien hankinta, joka tapahtuneekin kotimaasta eikä USA:sta

Lisäys: uutinen bloggaukseni jälkeen: "Presidentti Niinistö toppuuttelee puolustusministerin puheita sotaharjoituksista" (IS). Hänen mukaansa jutskataan nyt ensin kaikessa rauhassa tämä - ja eduskunnankin kanssa. Että saataisiin myös se legitiimi pohja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti