keskiviikko 29. elokuuta 2018

Sitähän se kaikki on, veroja, veroja ja yritystukia vain



Hallitus on nyt saanut budjettiesityksensä valmiiksi. Se on viimeinen tältä hallitukselta. Onneksi. Se lupaa takaisin ripoittain aiemmin kahmalokaupalla otettua. Keskusta-Kokoomusvetoisen hallituksen linjauksiin sopii hyvin autoverojen edelleen keventäminen, mikä siis on kädenojennut toimeentuleville auton ostoon. Toisaalta luvataan ajoneuvoveroa eli käyttöveroa laskettavan, mutta vain vähän ja vasta 2020 veron jälkeen. Vuosien 2015 – 17 aikana sitä nostettiin parhaimmillaan peräti 147 %. Energiaveroja nostetaan, mikä nostaa nyt jo arvokkaan bensan hintaa, mikä koskee eniten pienituloisia ajelijoita. Energiaveron korotus tulee näkymään kyllä sitten kaikissa hinnoissa.

Työttömyysvakuutusmaksun 300 miljoonan alennus sekä 120 miljoonan euron verokevennykset kohdistuvat eniten hyviin palkkoihin. Tyel-maksujen alennuksista puolet menee työnantajille. Sekään ei ole oikea alennus, vaan paluu siihen tilanteeseen, mikä oli ennen kikyä, jolloin siis tyel-maksuja korotettiin. Pikkupalkoissa moiset pikkukevennykset ovat jokusia euroja kuukaudessa, aivan kuten hallituksen höveli takuueläkkeen korotus 9 euroa / kk, joka menee nopeasti haittaverojen myötä ja muutenkin kohoaviin hintoihin. Ja sitä paitsi indeksileikkaukset etuuksiin taitavat nekin vain jatkua. Mutta epämiellyttävistä asioistahan mielevästi hymyilevä hallituskolmikkomme ei viitsinyt tiedotusvälineiden edessä puhua.

Harmaan talouden torjunnasta ei toisiaan kehuva hallituskolmikkomme puhunut nytkään mitään. Hallituksemme onkin ollut vastahakoinen perustamaan uusia virkoja selvittämään veronkiertoa. Päinvastoin, se ajoi koko ohjelman alas. Ja talousrikolliset kiittävät. Suomi menettää vuosittain miljardeja yhteisöveroja aggressiivisen verosuunnittelun ja välttelyn vuoksi, kuten esim. konsernilainajärjestelyinä tai korkokikkailuina. Suuret lääkäriketjut, joille hallitus yrittää pedata uusia markkinoita Soten myötä, varsinkin harrastavat veronkiertoa järjestelmällisesti. Mehiläinen on tehnyt sitä vuosikaudet, vaikka se joku vuosi sitten ilmoittikin kitkevänsä sitä. Maineenpesua, mutta veroja se vain edelleenkin välttelee.

Perimättä jää laillisesti paljon myös pääomaveroja. Veroaste pääomatuloista lienee todellisuudessa lähempänä kymmentä kuin sitä oikeaa prosenttia, joka pitäisi olla 25. Suomen rikkain mies, Antti Herlin, maksanee veroja tuloistaan kai joku 4 %. Veroja ei saada kaikesta vuokra-asuntobisneksestäkään. Ammattiiittojen ei tarvitse maksaa Kojamon (ent. VVO) satojen miljoonien eurojen sijoitustuloista. Koska ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä.

Hallituksemme huomaavaisesti antaa nyt meille tavareillekin mahdollisuuden verovälttelyyn; osakesäästötiliä, johon voi sijoittaa peräti 50.000 euroa. Osingot ja muut pääomatulot verotetaan vasta sitten, kun niitä nostetaan. Eli semmoinen kapitalisaatiosopimus, mitä pääministerimme itsekin käyttää omassa verovälttelyssään. Eiköhän me kaikki vaan aleta pörssihaiksi – jokaisellahan nyt on jokunen tonni ylimääräistä turhaan kuleksimassa.

Yritystuista ei myöskään edelleenkään puhuta. Niitä jaetaan vuosittain 8 - 9 miljardia. Suoria ja verohuojennuksia. Suurin osa turhaan ja satoja miljoonia pörssiyhtiöille, jotka maksavat samaan aikaan runsaat osingot. UPM osuusyrityksineen on kuitannut 2010-luvulla yli sata miljoonaa. Tuet on suurimmilla saajilla promilleluokkaa tuloksesta. Mutta kun näin on aina toimittu ja jos ei anneta, niin uhataan viedä firma ulkomaille. Eikä vain uhata, vaan tukia saaneet firmat ovat myös vieneet työpaikkoja halpatyömaihin. ”Kipeät leikkaukset” eivät koskaan koske tehottomiksi osoittautuneita yritystukia.

Hallituksemme esittelee maireana vähävaraisiin tai koulutukseen kohdistuvia pikku paikkauksia, teelusikalla annettavia, kun sen taipaleella on viety jo kauhallisia. Opetusministerimme lienee absoluuttinen pohjanoteeraus koko itsenäisyytemme ajalta. Maireasti hymyten hän kertoi hallituksen lisäävän resursseja ammatilliseen koulutukseen. Hän ei kertonut sitä, että hän tässä hallituksessa on ehtinyt leikata siitä jo 200 miljoonaa ja sen vuoksi ammatillisen koulutuksen olevan nyt lähes raunioina. Opiskelu on muuttunut itseohjautuvaksi, kun ei ole opettajia. Myös palkkatukeen luvataan lisää rahaa, että firmat voisivat työllistää lisää ja peräti kannustusrahoja palkkauksen vakiinnuttamiseksi. Mutta palkkatukirahoja on nytkin jäämässä käyttämättä 150 miljoonaa euroa VVM:n mukaan. Nimittäin kun niitä luusereita saa ilmaiseksikin – työkokeilijoita. Oma yhdistyksenikin palkkaisi työttömän palkkatuella, kuten on tehnyt, mutta nyt ei voi. Hallituksemme viisaana suuntasi sen pari vuotta sitten firmoille.

Poliisille luvattiin 80 uutta virkaa, mutta tämän hallituksen aikana niitä on viety noin kymmenkertainen määrä. Useilta kymmeniltä maaseutupitäjiltä on asemat lakkautettu. Voi rötöstellä ihan rauhassa, poliisi tulee paikalle kunhan kerkiää. Ehkä tunnin parin päästä.

Valtio ottaa tämän budjetin mukaan taas lisää lainaa 1,5 miljardia. Sitä lainaa ei tarvitsisi ottaa ollenkaan. Sitä voisi alkaa periä niitä perimättömiä veroja. Sitä paitsi se on kaikki virtuaalirahaa se laina, osa siitä peräti Suomen Pankin loihtimaa. Valtion ei olisi pitkään aikaan tarvinnut ottaa ollenkaan lainaa, mikäli se olisi pitänyt omistuksiaan sen sijaan, että on typerästi myyty surkeaan alihintaan. Esimerkkejä on edellisessä blogipostauksessani

Eikä se valtionomaisuuden hukkaaminen ole loppunut. Myyntilistalla, josta ei nyt puhuta, lienee ainakin VR, Altia, Neste ja Finnair. Hyvä esimerkki siitä, miten valtio hukkaa omaisuuttaan ja saa samalla kansalaisten maksutaakkaa lisättyä, on autokatsastus. Kun valtion hoitajat viisaudessaan myi aikoinaan Suomen Autokatsastuksen ja yksityiset pääsi apajille, kaksinkertaistuivat katsastusmaksut. Ja kun valtio myi Kemira Growhow´n vuonna 2007 norjaan Yaralle, kaksinkertaistui viljelijöiden lannoitemaksut muutamassa vuodessa. Lannoitetuotanto on myös osa huoltovarmuusketjua, jota ei suurin surminkaan pitäisi myydä yksityisille saati sitten vielä ulkomaille. Mutta kyllä meillä voi. Kuten valtakunnan sähköjakeluverkon myynti ulkomaisille omistajille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti