lauantai 23. joulukuuta 2017

Hyvää joulumieltä. Fortum


Valtionyhtiö (valtio suurin omistaja) Fortum toivotti minulle henkilökohtaisesti sähköpostitse: "Mukavaa joulua sinulle meiltä"!

Viestissä asiakkuusjohtaja Elisa Blomberg ilmoitti haluavansa kiittää minua kuluneesta vuodesta sekä toivottaa oikein hyvää joulua. Olenhan sähköasiakas.

"Joulu on valon juhla ja siksikin lähellä meidän sydäntä. Tänä jouluna Fortum antaa tukensa Punaisen Ristin avustustyölle."

Fortum kantaa yhteiskunnallista vastuuta ja haluaa auttaa SPR:ää auttamaan. Ja sitten:

"Asiakkaanamme olet mukana rakentamassa puhtaampaa maailmaa joka päivä ja pienilläkin asioilla voit vaikuttaa."

Tästä tuli mieleen se, mitä Fortum halusi oikein intohimoisesti, mutta AVI kielsi, nimittäin laskea 155 miljoonaa litraa vuodessa erilaisia metalleja ja suoloja sisältävää jätevettä tuhkan puhdistuslaitoksesta Mäntyluodon satama-altaaseen. Siinä Norilsk Nickelsin pikku plurautus ja Pori Energian 50.000 litran öljyn oho -päästö Kokemäenjokeen ovat häviävän pientä ja väliaikaista vain. AVI olisi tosin tuon 155 miljoonan metallisuolatun veden päästämisen sallinut, mutta kun nyt kerran kuuntelivat paikallisten asukkaiden kitkeriä kommentteja asiasta, tuli kieltolauseke. Fortum rakentaa laitosta siitä huolimatta ja johonkin ne vedet on sitten aikanaan pakko päästää.

Olikohan paikallisten asukkaitten nämä "pienet asiat" eli vinkuminen puhtaamman lähiympäristön puolesta niitä tekoja, joita Fortum niin lämpimästi minullekin suosittelee? Eliisa Blomberg tarjoili viestissään myös Fortumin energiaa säästäviä vinkkejä, miten saisin tämän joulun ruoat maailmaa pelastaen duunattua. Tämä lämmittää. Saan olla mukana pelastamassa maailmaa.

Mietin nyt vain, onko Fortum todellakin tämän takana? Sen pääjohtajan vuosipalkka on tuommoiset vähän vajaa miljoona euroa + kaiketi ne ainaiset bonukset päälle + 1,4 miljoonan euron ties mistä omistamisesta tulevat pääomatulot. Jos me kaikki otamme Fortumin pikkuvinkeistä vaarin, alkaa se syödä Fortumin tulosta ja johtajaparkojen palkkaakin ennen pitkää. Pääjohtaja Pekka Lundmarkin 80.000 euron kuukausipalkka voisi pienentyä, mikä tietysti harmillisesti veisi motivaatiota.

Fortum haluaa olla pelastamassa maailmaa ja tehdä siitä parempaa paikkaa meille kaikille. Olemmehan kaikki saman arvoisia. Ja kun suloinen joulu on valon juhla ja siksikin on lähellä Fortumin sydäntä, antaa se tänä jouluna siis tukensa Punaisen Ristin avustustyölle. Punaisen Ristin johtajan vuosipalkka on 156.000 euroa. Itse asiassa siellä on useita johtajia, joiden palkat ovat tuollaista sadan tonnin luokkaa. Hyväntekemisen johtaminen on vaativaa, mutta nähtävästi hyvin palkitsevaa työtä.

Fortum pörssitettiin ja sen osakkeita myytiin yksityisille sijoittajille enimmäkseen suunnattuina osakemyynteinä ulkomaisille ostajille. Siis ulkomaisille. Myynnistä valtio sai 1,6 miljardia. Mutta jos se olisi pitänyt ne osakkeet itsellään, olisi osinkoina tullut neljä miljardia enemmän kuin osakkeiden myynnistä tuli.

Hyvää joulumieltä Fortum levitti sitten myymällä sähkönsiirtoverkkonsa Carunalle, jonka omistavat pääasiassa australialainen sekä kanadalainen pankki ja näiden rahastot. Suomalaiset työeläkelaitokset omistaa Carunasta viidenneksen. Ja kuten tiedämme, nosti Caruna kaupan teon jälkeen karusti sähkönsiirtohintoja. Fortum sai tästä kaupasta joulumieltä 2,5 miljardia euroa.

Fortum jakaa joulumieltä noilla rahoilla myös muualla. Se on investoinut Intiaan aurinkosähköön. Se on tarjonnut sähköään hintaan, joka erään intialaisen sähköyhtiön johtajan mukaan on itsemurhahinta. Näin se sai hankittua asiakkaita intialaisten yhtiöiden nenän edestä. Nämä investoinnit, jotka me suomalaiset olemme siis rahoittaneet, siirtyvät muualle eikä niillä tehdä "pieniä ympäristötekoja" täällä. Sen sijaan Fortum haluaa tehdä vähän suurempia ympäristötekoja - laskea 155 miljoonaa litraa suolo-metallivettä mereen.

Olen vielä Fortumin sähköasiakas. Se kilpailutti itsensä Pori Energian edelle huokealla hinnallaan. Molemmat nämä tekevät ”pieniä ympäristötekoja”. Ehkäpä mietin vielä sähkön toimittajaani. Siirtäjä kyllä on Pori Energia. Sitä ei voi kilpailuttaa, kiertää, alittaa eikä ylittää. Pori Energia on Porin kaupungin omistama yhtiö. Sen johtajan palkka on muuten 130.000 e/vuosi. Joku aika sitten se hävisi rosiksessa kiistan, kun se oli lakkauttanut asentajien eli duunarien palkanlisiä.

(Fortumin pörssiasiat, lähde: Esko Seppäsen artikkeli)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti