Kommentteja maailmanmenoon, mihin uskomme, mihin luulemme uskovamme, mihin meitä patistetaan uskomaan ja mikä meitä liikuttaa.
torstai 21. marraskuuta 2019
Supervalta on aina oikealla asialla
Ihmisoikeuksia kunnioittava ja tasa-arvoinen digitaalinen infrastruktuuri voitaisiin luoda globaalisti teknisesti hyvin helposti, mutta käytännössä se on vaikeaa niin kauan kuin korporaatiot hallitsevat meitä, valtiot, Google ja Facebook urkkivat tietojamme ja maailmassa on supervaltoja. USA on nyt supervalta. Kiina, Intia sekä Venäjä haluavat sellaisiksi. Supervaltaa ei synny ilman totaalista kontrollia, urkintakoneistoa, korporaatioita ja sotilaallis-industrialistisia liittoumia. Tällainen liittouma myy pian meillekin turhanaikaiset hävittäjät pian 10 miljardilla eurolla, jotka me urkittavat maksamme ja jatkossa vielä yli kaksinkertaisestikin.
Supervalta on aina oikealla asialla, se taistelee oikeuden, oikeudenmukaisuuden, hyveellisyyden ja oikean elämäntavan puolesta. Näin oli tietovakoilupaljastaja Edward Snowdenkin opetettu uskomaan omasta maastaan. Ja sitä USA on tehnyt jo koko olemassaolonsa aikana. Ensin intiaanit olivat oikean elämäntavan uhkaajia ja ne piti laittaa aisoihin ja reservaatteihin ja alkoholisoida vaarattomiksi. Sitten oli KKK, joka levitti hyvää sanomaansa hirttämällä mustia. USA on käyttänyt oikeudenmukaisuuden ja oikean elämäntavan levittämisen merkeissä Lähi-Idässä ja Aasiassa käytyihin sotimisiin v:sta 2001 lähtien 6,4 miljardia dollaria yhdysvaltalaisen Watson instituutin tutkimuksen mukaan. Vuosi sitten määrä oli 5,9 miljardia. Eli vuodessa lisäystä on tullut 500.000.000 dollaria. 6,4 miljardia sekuntia on vuosissa 202.000.
Kun Edward Snowdenin omat silmät avautuivat, näki mitä oli itse tekemässä CIA:ssa ja NSA:ssa, minkälaista valtaa palveli ja sitten paljasti, miten USA:n hallinto urkkii ja vakoilee omia kansalaisiaan sekä koko maailman tietoliikennettä, kaikki silloiset Yhdysvaltain poliitikot presidentti Obamaa myöten nousivat häntä vastaan väittäen häntä vakoilijaksi, epäisänmaalliseksi ja yhteiskunnan viholliseksi. Kun Snowdenista tuli maailman etsityin mies, ainoa maa, joka myönsi tälle turvapaikan, oli paradoksaalisesti Venäjä. Maa, joka on palannut Stalinin aikaiseen hallintaeetokseen kansalaistensa kyttäämisineen, vangitsemisineen, salamurhineen ja valehteluineen ja jonka maan oma turvallisuuspalvelu FSB tekee samaa kuin CIA ja NSA. Jos Snowden palaisi omaan maahansa, hän USA:n hallinnolta saamansa ilmoituksen mukaan "ei välttämättä saisi reilua oikeudenkäyntiä, mutta häntä ei kuitenkaan kidutettaisi".
Snowden uskoo, että jos tarpeeksi moni aktivisti ryhtyisi toimeen yhteistyössä, olisi se ihmisoikeuksia kunnioittava digitaalinen infrastruktuuri todellakin mahdollista saada leviämään ja sellaisena, että suuryritysten ja valtioiden olisi mahdoton tuhota sitä. Minäkin ainakin toivon sitä. Jos suurvallat ja päsmäröimään pyrkivät despoottivaltiaat kykenevät käyttämään informaatiotekniikkaa omissa tarkoituksissaan, kyllä pitäisi kyetä myös kansalaisjärjestöt ja aktivistit samaan. Yksi esimerkki yksittäisestä kybervastaiskuista tekevistä on Ukrainassa toimiva InformNapalm -ryhmä, joka on häirinnyt Venäjän trollitehdasta ja kyennyt tyhjentämäänkin joitakin Kremlin ääntä kannattavia valeuutissivustoja. Sota köyhiä ja sorrettuja vastaan on armoton. Niin pitäisi olla myös sota sortajia ja korporaatioitakin vastaan.
Jos pelkästään USA käyttäisi asemenoihin menneistä rahoista per vuosi vaikka puolet globaalin köyhyyden torjumiseen, vähenisi pian konfliktien määräkin, ainakin Lähi-Idässä ja Aasiassa. Konfliktit ja paikalliset sodat johtuvat useimmiten köyhyydestä, sorrosta ja riistosta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti